Wij zijn de Vrolijkheid: Maak kennis met onze vrijwilligers

Wij zijn de Vrolijkheid

Afbeelding

De afgelopen jaren hebben we kennisgemaakt met steeds meer jonge creatievelingen die hun talenten konden ontwikkelen tijdens en door de activiteiten van de Vrolijkheid. Dit ook onder de titel ‘Wij zijn de Vrolijkheid’. Maar de Vrolijkheid is natuurlijk een enorme groep mensen die voor en achter de schermen de motor vormen van de stichting.

Tijdens de Inspiratiedag van de Vrolijkheid kwamen alle medewerkers en vrijwilligers uit het hele land samen in de Metaal Kathedraal te Utrecht om allereerst kennis met elkaar te maken, maar ook om verhalen met elkaar te delen.

Onze programmacoördinatoren, workshopleiders, de kinderen en jongeren op de azc’s spelen samen een essentiële rol in het realiseren van de Vrolijke activiteiten. Dit alles is mogelijk dankzij de tomeloze inzet en ondersteuning van onze vrijwilligers.

Daarom is het hoog tijd om de schijnwerpers te richten op een aantal van deze toppers, die ook de identiteit van de Vrolijkheid vormen. Maak kennis met onze vrijwilligers: Azadeh, Emad, Emily, Hanna, Marthe, Salma, Samin, Shima en Twan.

Afbeelding

Afbeelding – Marthe

Marthe

Afbeelding – Shima

Shima

“Het is leuke dingen doen voor en samen met de kinderen op het azc.” - Shima

Elk van deze vrijwilligers had een andere reden om te beginnen als vrijwilliger bij de Vrolijkheid. Via de lokale krant, als stage of omdat ze zelf op het azc wonen. 

Emily volgde zelf een studie aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Ze zag op één van de prikborden een advertentie hangen dat azc Katwijk vrijwilligers zocht.

“Wat mij zo aansprak, was dat je met kunst een connectie met elkaar maakt en je je op die manier dan ook leert uit te drukken.” 

Shima had een heel andere reden om te starten met vrijwilligerswerk bij de Vrolijkheid.

“Ik woonde zelf op het azc in Den Helder en had overdag niet zoveel te doen en eigenlijk verveelde ik me gewoon heel erg. Dus toen ik twee jaar geleden in gesprek kwam met medewerkers van de Vrolijkheid op het azc en hoorde wat voor leuke activiteiten ze organiseren, heb ik meteen gevraagd of ik op één of andere manier zou kunnen helpen.”

Hanna kwam stage lopen bij de Vrolijkheid, maar had het zodanig naar haar zin dat ze is blijven hangen na haar stage.

“Voor mijn studie als beeldend therapeut had ik een stage nodig en ik vond via internet een stagevacature van de Vrolijkheid. De internationale doelgroep en het creatieve aspect maakte dat ik meteen heb gereageerd. Maar na een jaar stage te hebben gelopen op azc Arnhem, wilde ik eigenlijk helemaal niet weg en ben ik als vrijwilliger gebleven.”

Afbeelding – Hanna

Hanna

Afbeelding

Alle vrijwilligers brengen eigen ervaringen en inspiratie mee naar de activiteiten van de Vrolijkheid.

Emad en zijn vrouw Hanan komen uit een enorm creatief nest in hun geboorteland Irak. Hanan had haar eigen galerie waar ze ook met regelmaat creatieve schilderlessen gaf aan kinderen. En Emad was ruim veertig jaar edelsmid. Samen vormen zij een creatief duo dat tegenwoordig niet meer weg te denken is als vrijwilligers op azc Leersum.

“Toen wij in 2007 zelf als vluchteling op het azc in Alkmaar kwamen, kregen we al snel contact met medewerkers daar die samen met de kinderen op het azc muurschilderingen aan het maken waren. Dat was voor mijn vrouw Hanan de kans om haar kennis en ervaring te delen en te helpen bij de workshops. Uiteindelijk zijn wij samen op azc Leersum als vrijwilliger aan de slag gegaan voor de Vrolijkheid en kon ik ook mijn kennis delen.
Zo help ik bijvoorbeeld bij de workshops en vertel ik de jongeren hoe ze het beste kunnen werken met bepaalde materialen en hoe deze te zagen, knippen maar vooral ook hoe dat op een zo veilige manier kan.” 


Ook Salma wist haar werkervaring toe te passen in haar vrijwilligerswerk op azc Grave waar zij zelf eveneens woonde. 

“Ik heb 20 jaar ervaring met pianoles geven in Syrië, zowel aan volwassenen als aan kinderen. Dus ik ben op een gegeven moment naar het COA gestapt op het azc en aangegeven dat piano spelen mijn hobby is en het leuk zou vinden om kinderen en jongeren dit ook te leren. Toen werd ik verwezen naar de Vrolijkheid die ook op het azc werkzaam was en geef ik nu al acht maanden 1 op 1 pianoles.” 

Als visagist en make-up artist ontdekte Samin ook al snel op welke manier hij zijn kennis kon delen tijdens de workshops op azc Leersum.

“Vooral de workshops waar we gaan schilderen met de kinderen of bijvoorbeeld maskers gaan maken, is iets waar ik zelf ook echt mijn eigen creativiteit heel goed kwijt kan en daarom ook heel leuk vind om daar mijn skills te delen.”

Afbeelding – Hanan & Emad

Hanan & Emad

Afbeelding – Twan

Twan

Afbeelding

Geen dag is hetzelfde in je werk als vrijwilliger bij de Vrolijkheid, iets wat Twan – die zich al tien jaar inzet bij de Vrolijkheid – volmondig kan beamen.

“De ene dag ben je aan het schilderen, de andere dag muziek aan het maken of zelfs borduren en tuurlijk, daar hoort soms ook het inschenken van een kan limonade of een pot thee bij. Die gezelligheid in combinatie met de diversiteit en doelgroep maakt dat ik na tien jaar nog steeds met heel veel plezier kom helpen op het azc in Oisterwijk.” 

Ook voor Marthe, die op azc Almelo werkzaam is, is de ‘Free Library’ de plek waar zij iedere week nieuwe verhalen hoort van de kinderen. 

“Het is niet alleen een bibliotheek waar we samen met de kinderen lezen of wij aan hun voorlezen, soms willen ze ook gewoon even hun verhaal kwijt of laten zien hoe goed ze vooruit zijn gegaan in het leren van de Nederlandse taal. Zo was er een nieuwe groep kinderen die vorig jaar augustus aankwam op het azc en iedere keer dat ze bij de ‘Free Library’ langs kwamen, wilden ze vooral aan me laten zien wat ze al konden schrijven en zeggen in het Nederlands.

Een paar maanden later rond november kwamen ze weer bij me en begonnen ze spontaan ‘Sinterklaas Kapoentje’ te zingen voor me. Puur en alleen om te laten zien hoe ver ze al waren gekomen. Nou, dat vind ik dan zo hartverwarmend dat ze mij dat zo graag wilden laten zien en vooral om de trots in hun ogen te zien over wat ze bereikt hadden in zo’n korte periode. Dat is voor mij wel één van de mooiste herinneringen tot nu toe als vrijwilliger bij de Vrolijkheid.”

Afbeelding

 ”Je brengt vrolijkheid en plezier bij de mensen die het vaak het hardst nodig hebben.”- Salma

Een belangrijke drijfveer voor de vrijwilligers is iets mee kunnen geven aan de kinderen of ze te helpen tijdens de Vrolijke activiteiten. Maar de meesten hebben inmiddels ook een persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor de Vrolijkheid.
Zo ook voor Azadeh die inmiddels al ruim twee jaar werkzaam is op azc Apeldoorn:

“Eigenlijk brengt iedere dag een mooie herinnering met zich mee voor mij als ik bezig ben tijdens de activiteiten. Toen ik zelf drie jaar geleden als vluchteling in Nederland ben gekomen, was ik niet altijd in de beste stemming of zelfs echt vrolijk. Maar door mijn werkzaamheden bij de Vrolijkheid krijg ik nu echt weer positieve energie, vooral omdat ik het zo mooi vind wat we samen met de kinderen en jongeren kunnen doen en daardoor die lach op hun gezicht en het plezier in hun ogen te zien.”

Ook Emily heeft er al veel voor haarzelf uitgehaald gedurende de drie jaar dat ze als vrijwilliger werkzaam is bij de Vrolijkheid:

“Ik bouw gewoon een heel nieuw netwerk op van leuke en interessante mensen waar ik persoonlijk heel veel van leer. En dit alles door mijn vrijwilligerswerk. Het netwerk van de Vrolijkheid is bijzonder en je krijgt ook trainingen om je als professional te kunnen ontwikkelen en hebben we soms ook uitjes waar ik dan nog meer inspiratie van krijg.”
 

Afbeelding – Samin

Samin

Wil jij je ook opgeven als vrijwilliger bij de Vrolijkheid? Geweldig! Op onze website vind je via het kopje ‘Join’ meer informatie over hoe jij je kan aanmelden.

In slechts één zin omschrijven waarom vrijwilligerswerk voor de Vrolijkheid zo leuk is? Lastig, toch hebben de vrijwilligers een poging gewaagd.

Voor Samin is het heel simpel…

“Om vrolijkheid te brengen in het leven van kinderen.”

Iets waar Marthe het helemaal mee eens is.

” Als je wilt bijdragen aan het bieden van een mooie dag aan deze kinderen en jongeren op het azc… en dat gun je ze ook. Dat het niet per se als school voelt, maar een plek waar ze helemaal zichzelf en thuis mogen voelen. Oké, vooruit, dat waren twee zinnen.”

Vooral het samen creatieve dingen doen, is wat het zo leuk maakt, aldus Twan. 

“Dat je ondanks dat in één ruimte zoveel verschillende mensen zitten met verschillende culturen en het niets uitmaakt en we zelfs enorm veel van elkaar kunnen leren en plezier kunnen maken.”

Emad en zijn vrouw Hanan zijn heel stellig…

“Wij zullen doorgaan om iedereen vrolijkheid te brengen, want wat je geeft, krijg je dubbel terug.”Fotografie door Afshin Bahrami 

 

 

Afbeelding – Emily

Emily

Afbeelding

Afbeelding – Azadeh

Azadeh