Bezoek Staatssecretaris Harbers azc Grave

Gisteren bracht staatssecretaris Harbers op uitnodiging van werkgroep Kind in azc een bezoek aan azc Grave. De werkgroep bestaat uit verschillende organisaties, waaronder de Vrolijkheid, die zich inzetten voor de verbetering van de leefomstandigheden van kinderen in azc’s. Uit het onderzoek van de werkgroep van vorig jaar is onder andere gebleken dat  op veel azc’s in Nederland te weinig activiteiten voor kinderen worden aangeboden. Dé reden om Harbers uit te nodigen voor een bezoek om met eigen ogen de noodzaak hiervan in te zien.

‘Ik ben blij dat ik vandaag gezien heb wat er hier gebeurt’ zei Harbers na een schilderworkshop van beeldend kunstenaar Mousaa Ramou bij de Vrolijkheid. Harbers sprak daar met kinderen, bewoners en vrijwilligers en noemde de creatieve en andere activiteiten op het azc van uitzonderlijk belang. Helaas voegde de staatssecretaris daaraan toe op dit moment geen mogelijkheid te zien daar financieel aan bij te dragen en ze op alle azc's mogelijk te maken. ‘Nóg niet’, zei hij erbij. De Vrolijkheid blijft er voor pleiten dat de organisatie van creatieve activiteiten noodzakelijk is.

Noodzakelijke verbeteringen
De aanleiding van dit bezoek is het rapport dat vorig jaar juni door de werkgroep Kind in azc is gepresenteerd. Hierin was te lezen dat opgroeien binnen een azc speciale uitdagingen kent. Er is niet op elke locatie genoeg te doen voor kinderen en jongeren. Er is ook weinig privacy: op sommige locaties moet meer dan 90% van de families voorzieningen zoals de keuken en badkamer delen met andere families. Het onderzoek toont ook aan dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende locaties als het gaat om toegang tot geestelijke gezondheidszorg.

Het rapport kwam met een groot aantal aanbevelingen waarmee de staatssecretaris de leefomstandigheden van gevluchte kinderen kan verbeteren. Dit is noodzakelijk om de opvang nu eindelijk kindvriendelijk te maken.

De Werkgroep Kind in azc is een samenwerking tussen Defence For Children, Kerk in Actie, Stichting de Vrolijkheid, UNICEF Nederland, Save the Children, VluchtenlingenWerk Nederland en War Child.