film maken zomer 2017.jpg

Filmworkshops The One Minutes Jr.

The One Minutes Jr. filmworkshops stellen jongeren in staat zich creatief te uiten, hun stem te laten horen en hun verhaal zichtbaar te maken in filmpjes van 1 minuut. Deze beperkte tijd zorgt ervoor dat kinderen scherp nadenken over hun idee en er vaak krachtige filmpjes ontstaan. 

In maart 2018 werkten jongeren in azc Rijswijk aan One Minutes:

  

One Minutes Jr. Award
Twee filmers uit azc Oisterwijk, Hasan en Parisa, wonnen in november 2017 de One Minutes Jr. Awards 2017. Zij werden geozen uit een selectie van 500 (wereldwijd) gemaakte One Minutes Jr. waarvan een jury - bestaand uit de Filipijnse filmmaker Khavn De La Cruz a.k.a. KHAVN, Lars Henrik Gass (directeur van het International Short Film Festival Oberhausen) en de jonge Nederlandse filmmaker Amanda van Hesteren - er 15 genomineerd had. Wat een talent!
NRC Handelsblad schreef een artikel over One Minutes.

  

De samenwerking met One Minutes startte in 2016 met een vijfdaagse workshop i.s.m. COA en azc Doggershoek/Den Helder voor jongeren van 15 tot 17 jaar uit Afghanistan, Eritrea en Syrië. Zij waren zonder ouders naar Nederland gevlucht en verbleven in de opvang Doggershoek in Den Helder. Tijdens de workshop leerden de jongeren hoe je een film maakt, van verhaal tot storyboard, camera tot montage. De focus lag op het idee en het creatieve proces. De workshops werden gegeven door alumni van het Sandberg Instituut die hierin door The One Minutes zijn opgeleid. Alle films werden vertoond op de laatste workshop dag. De video's tonen onder meer hoe de jongeren hun ervaringen deelden omtrent hun vlucht naar Nederland, hun toekomstdromen en de kracht die hun geloof hen gaf.

Sindsdien hebben met dank aan Stichting Kinderpostzegels Nederland op meerdere azc's workshops plaatsgevonden van The One Minutes Jr i.s.m. de Vrolijkheid. Zo maakten Zakaria, Moaz, Aya, Ahmed, Zozan, Maya, Media, Nasrin, Yanda, Abdul en Madia op het asielzoekerscentrum Rotterdam filmpjes en waren er ook jongeren creatief bezig op de azc's van Oisterwijk, Zeewolde en wederom Den Helder.