003.jpg (2)

Tijd voor Tapijten

Tapijten dempen het geluid, halen de kou van de vloer, zorgen voor geborgenheid. In Tijd voor Tapijten staan verhalen centraal. Verhalen, omdat veel mensen bijzondere herinneringen hebben aan tapijten. Verhalen van het gewone familieleven van voor een oorlog of vlucht.

Tijd voor Tapijten was een Ouder-kind-project voor ouders en kinderen die op een azc wonen. Tijd voor Tapijten was gericht op het delen van kennis omtrent oude ambachten, tradities en familieverhalen. Het project is ontstaan vanuit een beeld: tapijten maken van een huis een thuis. En tapijten zijn voor veel mensen verbonden met verhalen. Verhalen stonden centraal in dit op 11 azc's uitgevoerde project. De resultaten, 11 tapijten, waren te zien in een tentoonstelling die van 21 april 2017 tot 8 januari 2018  door Nederland reisde.

   
Interview met een van de workshopleiders, kunstenaar Tawab Safi (film Alwine van Heemstra en Hermen van de Waal)

Mijn moeder maakte vroeger tapijten midden in onze woonkamer. Dat was voor ons heel gewoon. Het ritme van het geluid van ijzeren kammen door het weefgetouw ken ik goed. Ook de traditionele patronen vond ik als kind mooi.”
(Senad Alic, artistiek leider van de Werkelijkheid)

Ontwerpers van De Werkelijkheid, die vaak zelf op een azc gewoond hebben, hebben in elf Nederlandse asielzoekerscentra bewoners ontmoet en in workshops verhalen gedeeld, technieken, talenten en expertise ontdekt. Dit resulteerde in elf tapijten, op basis van deze verhalen en technieken. Tapijten waarin sporen zichtbaar zijn geworden – ongeacht of deze families mogen blijven of moeten vertrekken. De tapijtontwerpen zijn uitgevoerd door families uit asielzoekerscentra, in samenwerking met textielontwerpster Petra Vonk en kunstenaars van stichting De Werkelijkheid. Meer informatie over de makers is hier beschikbaar.

Petra Katanic maakte foto's van het project en gaf de bewoners van de betrokken azc’s daarmee een gezicht. De foto's tonen de context waarbinnen dit project tot stand kwam, de wereld van de Nederlandse asielzoekerscentra. Bij het project is een boek verschenen elf tapijten, duizend-en-een verhalen, vormgegeven door Ella Gazibara.Exposities

De resultaten van Tijd voor Tapijten reizen vanaf 21 april 2017 door Nederland in een bijzondere expositie, die te bezoeken is in:

  • Museum Het Schip, Amsterdam - 21 april tot en met 21 mei 2017 (Oostzaanstraat 45)
  • BKKC, Tilburg - 13 juli tot en met 3 september 2017 (Spoorlaan 21 i-k)
  • bblthk, Wageningen - 8 tot en met 30 september 2017 (Stationsstraat 2)
  • Humanity House, Den Haag - 2 tot en met 26 november 2017 (Prinsegracht 8)
  • Podium Mozaïek, Amsterdam - 9 november 2017 tot en met 7 januari 2018 (Bos en Lommerweg 191)

         

Textielspecialist Mireille Houtzager verzorgde voorafgaand aan de opening in het BKKC een lezing onder de titel Het is - de Hoogste - Tijd voor Tapijten. Klik hier en vind haar tekst.

Het Brabants Dagblad publiceerde op 13 juli een aardig stuk over de tentoonstelling in het BKKC: http://bit.ly/2ug15ei


Stichting de Vrolijkheid dankt de Nationale Postcode Loterij voor structurele steun. Tijd voor Tapijten is mede mogelijk dankzij bijdragen van Fonds voor Cultuurparticipatie, stichting Kinderpostzegels Nederland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, brabants kenniscentrum kunst en cultuur en Menzis.