Tapijten

Een overzicht van de tapijten die gemaakt zijn tijdens Ouder-kind-workshops van Stichting de Vrolijkheid binnen het project Tijd voor Tapijten. Gegevens omtrent materialen en maatvoering van de tapijten zijn hier te downloaden.

 

Tijd voor Tapijten, "Sluit je ogen" door Mona Javaheryzat

"Red Carpet" door Mona Javaheryzat - het tapijt bestaat uit losse onderdelen. 'Hoe het aanvoelt, is voor mij de belangrijkste eigenschap van een materiaal', legt Mona uit. '' Kinderen en ouders mochten met gesloten ogen hun materiaal uitkiezen, ruwe wol, zacht fluweel of gladde katoen.'

Tijd voor Tapijten, "Gebrande herinneringen" door Safaa Khazal

"Gebrande herinneringen" door Safaa Khazal is een patchwork van gebrande tekeningen op houten plankjes, een patroon van oud en nieuw, Oost en West, gekopieerd en zelf bedacht. Achter de plankjes schuilen verhalen uit o.a. Syrië, Griekenland, Nederland en Irak.

"Videotapijt" van Alwine van Heemstra en Hermen van de Waal toont de handen achter de verschillende werken. In verbinding, samen, vormen ze met elkaar een eigen universum van kracht en verbondenheid. dit is een bewegend tapijt wat met een beamer op de grond of wanden getoond kan worden.

 

 

"We circle together" door Marianne van Heeswijk zit vol gehaakte kleedjes van o.a. haar 'tante Jopie' uit Veghel.

 

 

"Kiezels"door Iva Jankovic bevat grote en kleine cirkels, oorspronkelijk getekend door een zwijgend meisje van circa 4 jaar. Ze deden Iva denken aan een kiezelstrand, de plek waar landverhuizers aankomen in een nieuw land.

"Coral Reef"door Asmira Salkanović met zinderende kleuren, knalrood, knaloranje, felroze, is het ontwerp bedoeld als een veilig, gekleurd eiland.

 

 

"Tapijten van steen" van Nosrat Mansouri Gilani is een raamvertelling, een 1001 nacht van verhalen in steen. Binnen de omlijsting van zijn eigen verhaal geven deelnemers hun verhalen prijs.

 

"Path of Transition" door Renée Tilkin. Renée werd geïnspireerd door een bewoonster die - hoewel dol op jadegroen en bonte kleuren in haar Syrische huis van herkomst - tijdens de workshops alleen wit gebruikte: 'Ik wil blanco beginnen. Ik moet mijn leven opnieuw kleur geven.' (privé-collectie)

 

Onderstaande tapijten krijgen vanaf eind 2018 een plek in het nieuwe gebouw van de Nationale Postcode Loterij in Amsterdam. Het project Tijd voor Tapijten was mede mogelijk dankzij steun van de deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij.

 

"Red Paradise" door Mitra Jashni is een versimpelde versie van een oorspronkelijk ontwerp voor een handgeknoopt tapijt, bedacht samen met een Iraanse tapijtknoopster. Het stelt een levensboom voor.

 

    

"Dansende kleuren" door Tawab Safi legde voor het uiteindelijke ontwerp een in ecoline gedrenkte wollen draad in een vrije vorm op een papier. Daarop kwam een tweede vel en een plank. De draad werd tenslotte geleidelijk weggetrokken door hem op een rol te winden. In het filmpje is het hele proces te volgen.

 

 

"Soef" van Jana Vuksic toont in patronen van tot koorden gedraaide draden twee hoofdwegen, van Aleppo naar Amsterdam, en de vluchtroute over de Middellandse Zee.