De Houtkunstenaar.jpg

Vrolijke audioboeken Oogappeltje (2014) & De Houtkunstenaar (2015)

Tijdens ontmoetingen met ouder-kind koppels in het azc werden ouders gevraagd naar verhalen die ze aan hun kinderen vertellen of in het verleden verteld hebben. Het mochten ook verhalen zijn die door hun eigen ouders vroeger aan hun werden verteld en die ze graag ook aan hun kinderen zouden vertellen. Tijdens workshops van de Vrolijkheid passeerden meerdere verhalen de revue, en uiteindelijk werd één verhaal gekozen dat samen met verhalen van andere ouder-kind koppels op een CD verscheen, een heus ‘audioboek’, met muziek en geluidjes bij de verhalen. De verhalen werden aangedragen door de ouders, bewerkt door ouders en kinderen samen, en op de CD ingesproken door de kinderen.

Ouders vertellen de meest prachtige verhalen aan hun kinderen, traditionele verhalen, of in sommige gevallen zelf bedacht, en bloeien daarbij zelf helemaal op. Het is voor de kinderen fantastisch om hun ouders weer helemaal geïnspireerd te zien. Een voorbeeld hiervan tijdens de workshopfase:

Bij de Guinese Adama, moeder van Abdul (11), zwermen vaak allemaal kindjes rond, van buren en vrienden. Bij de eerste verhalensessie mochten ze blijven van mama Adama, die een zelf verzonnen verhaal inbracht in de taal die ze zelf het beste spreekt, het Frans. De kinderen waren heel druk, totdat Adama zei “En nu gaan mama en Abdul aan het werk!”, waarop ze in het Frans fragmenten van een verhaal vertelde, waar alle aangelopen kindjes natuurlijk niets van begrepen, maar ze waren doodstil alsof ze bij een superspannende film zaten. En ze staarden vol bewondering en nieuwsgierigheid naar Adama.                                                                     
-
Julien Oomen, projectleider 'Oogappeltje en andere verhalen'

 

Meer bijzondere projecten mogelijk maken? Doneer 10 euro (of meer) en ontvang als dank zo'n fraai audioboek. Stuur ons wel even je adres en geef aan welke cd je wilt hebben!