Vrolijk Nest

Het Vrolijke Nest is een open kunstzinnige huiskamer waar kinderen van het azc vijf dagen per week na school terecht kunnen. De huiskamer staat centraal, hierin ontstaan verschillende activiteiten in samenspraak met de kinderen. Kinderen komen hier om vrij te spelen, een boek te lezen of mee te werken aan een bijzonder kunstproject. In de huiskamer is zowel ruimte voor ontspanning als creatieve inspanning. Door daarnaast structureel kunstzinnige workshops aan te bieden worden kinderen geïnspireerd om hun talenten te ontwikkelen. Hierdoor groeit hun vertrouwen in het eigen kunnen en wordt hun veerkracht vergroot.

Het Nestmodel is ontwikkeld door International Child Development Initiatives (ICDI) in samenwerking met Stichting Kinderpostzegels Nederland in Bosnië-Herzegovina en door de Vrolijkheid aangepast aan de situatie van kinderen in Nederlandse azc’s.

Stichting Kinderpostzegels Nederland (KPZ) startte de Vrolijkheid in 2014 een NEST-pilotproject in azc Katwijk. Door pedagogische zorg te combineren met kunstzinnige en creatieve activiteiten die de veerkracht versterken, kwam een aanpak tot stand die heel goed blijkt aan te sluiten bij de behoeften van kinderen in azc’s. Het NEST-model is ontwikkeld door KPZ en ICDI in Bosnië en Herzegovina en andere landen in oorlogsgetroffen gebieden. Omdat daar bijzonder goede resultaten zijn behaald is dit NEST-model nu aangepast naar de situatie van kinderen in Nederlandse azc's.

Nationale Postcode Loterij bedankt! 
Dankzij een fantastische extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij heeft de Vrolijkheid vier NEST-centra: Burgum, Drachten, Katwijk en (in transitie) Zeewolde. NEST is een investering die het leven voor kinderen in azc’s, en gezinslocaties in het bijzonder, ontzettend verbetert. Alle deelnemers aan de Nationale Postcode Loterij namens de kinderen heel hartelijk bedankt! Met elkaar maken zij mogelijk dat we dit mooie project kunnen uitrollen!