nest.png

Opening tweede Nest-locatie

In Azc Burgum opende met dank aan Stichting Kinderpostzegels Nederland in 2016 de tweede NEST-locatie. NEST is een meerdaagse huiskameropvang van De Vrolijkheid voor kinderen van 6-12 jaar op het azc die kampen met een bijzonder moeilijke gezinssituatie.  In samenwerking met ICDI (International Child Development Initiatives) en Stichting Kinderpostzegels (KPZ) startte de Vrolijkheid in 2014 een Nest-pilotproject in azc Katwijk. 

Het Nest-model is ontwikkeld door ICDI en KPZ in Bosnië en Herzegovina en andere landen in oorlogsgetroffen gebieden. Door pedagogische en emotionele zorg te combineren met kunstzinnige en creatieve activiteiten die de veerkracht versterken, kwam een aanpak tot stand die heel goed blijkt aan te sluiten bij de behoeften van kinderen in azc’s. Omdat daar bijzonder goede resultaten zijn behaald is het Nest-model inmiddels aangepast aan de situatie van kinderen in Nederlandse azc's.

Hier is het gelukkig heel vredig, daar zie je alleen maar bommen en geweren
Abdelazis Ahadi (10) uit Afghanistan, woont in azc Burgum

In de NEST-centra kunnen kinderen iedere dag na school terecht, voor het maken van huiswerk, een kop thee of kletspraatje en voor de wekelijkse creatieve workshop. De Nest-centra richten zich niet alleen op kinderen maar ook op een gezonde omgeving voor kinderen om in op te groeien. Familie, school, lokale gemeenschap en de samenleving als geheel: 'It takes a village to raise a child.'

Iedereen helpt mee!
De hele zomer hebben de bewoners van azc Burgum geholpen om de ruimte om te bouwen tot een veilig NEST voor die kinderen die dat het meeste nodig hebben. De opening was een groot succes en ontving veel media-aandacht.