• Nationale-Postcode-Loterij-300x194.png
 • ANBI-logo.gif
 • CBFLogo.jpg
Slider2.jpg

Hoe gaan we te werk bij de Vrolijkheid

De Vrolijkheid werkt vanuit de centrale wens om iets positiefs te doen voor kinderen of jongeren in een asielzoekerscentrum (azc). We willen de structurele mogelijkheid bieden dat kinderen kind kunnen zijn en zich kunnen uiten, mét of zonder taal. Door onze activiteiten krijgen kinderen de gelegenheid hun talenten te ontwikkelen en hun veerkracht te versterken.

Het ontwikkelen van talenten van kinderen in een azc vraagt om een speciale aanpak. Jaren geleden zagen we al snel dat we niet uit de voeten konden met bestaande methodieken. Dus hebben we zelf een nieuwe methodiek ontwikkeld of bestaande methodieken aangepast op de specifieke situatie van kinderen in een azc.

De vijf principes van de Vrolijkheid
Bij al onze methodieken hanteert de Vrolijkheid vijf principes, de vijf V’s. Op basis daarvan ontwerpen en evalueren wij programma’s. 

 1. Vrolijkheid
  In al onze activiteiten zit positieve dynamiek. Elke workshop die wij geven, moet voor de kinderen een bijzonder moment zijn.
 2. Verhaal
  Herkenning en erkenning van de verhalen van de kinderen is van groot belang. Kinderen geven vorm aan hun verhaal en kunnen hun eigen ervaringen inbrengen.
 3. Veiligheid
  Onze programma's hebben structuur en continuïteit. Kinderen hebben hun eigen plek en krijgen de ruimte, óók om niet mee te doen als ze dat willen.
 4. Vertrouwen
  Kinderen ontvangen positieve feedback tijdens onze activiteiten. Onze begeleiders zijn er voor hen, letterlijk en figuurlijk, en ze verhouden zich gelijkwaardig tot hen.
 5. Veerkracht
  In al onze activiteiten investeren we in het positieve en in de veerkracht en talenten van kinderen.

De verschillende methodieken
De Vrolijkheid werkt in de diverse programma's en activiteiten met onder meer de volgende methodieken:

Klik op bovenstaande methodieken voor specifieke informatie.

In 2014 voerde de Vrije Universiteit Amsterdam in opdracht van de Vrolijkheid een onderzoek uit naar de mogelijke impact van onze activiteiten in asielzoekerscentra. De door Ties de Ruijter en Sarah Haaij, gevonden resultaten kunt u hier downloaden.