IMG_4034.jpg

Krimpronde COA

Op 29 maart 2018 maakte het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een krimpronde bekend: binnenkort sluiten weer 11 asielzoekerscentra in Nederland. Centra waar tientallen gezinnen met kinderen wonen. Stichting de Vrolijkheid betreurt dat er ondanks eerdere toezeggingen van de staatssecretaris om te stoppen met het verhuizen van schoolgaande kinderen toch weer tientallen kinderen afscheid moeten nemen van vriendjes, leraren, vrijwilligers en hun omgeving. Onderzoek van onder meer de Werkgroep Kind in azc wees al herhaaldelijk uit dat de vele verhuizingen zeer schadelijk zijn voor de ontwikkeling van deze kinderen. Werk aan de winkel dus! 

De Vrolijkheid is actief op 3 van de 11 te sluiten azc’s: Alkmaar, Zeewolde, Zeist. We hebben de afgelopen jaren diverse methodieken ontwikkeld om samen met de kinderen het afscheid bespreekbaar te maken en teleurstelling een positieve vorm te geven: herinneringen! Binnen de vertrouwde omgeving van de wekelijkse workshops kunnen ze verhalen uiten. Bijvoorbeeld in fotoprojecten of door het maken van afscheidskistjes.

Natuurlijk verkent de Vrolijkheid de komende weken ook de mogelijkheden om de getroffen vrolijke teams mee te verhuizen. Doel blijft op zoveel mogelijk azc’s kunstactiviteiten te ontplooien die helpen het leven van kinderen en jongeren daar lichter te maken en hen even onbezorgd kind te laten zijn.