Festival Onderweg-flyer-voor-maart2018.jpg

5 mei Bevrijdingsfestival Leeuwarden: Onderweg

Mogelijk gemaakt door bewoners van Nederlandse azc's: het allerbeste bevrijdingsfestival ooit! Op zaterdag 5 mei in Leeuwarden. Direct tegenover het station organiseert de Vrolijkheid samen met iepenUP de ideale bevrijdingsdag. Met fantastische dichters uit alle windstreken, een bonte stoet muzikanten en uiteraard goed eten. Ook zijn er veel toffe workshops, voor alle leeftijden. Bijna 600 bewoners van azc's uit heel Nederland komen de vrijheid vieren. En daarmee gelijk meedoen aan de grootste Vrijheidsmaaltijd van het land. Onderweg is een onderdeel van het Bevrijdingsfestival Fryslân. 


Datum
5 mei 2018, aanvang 14:00 tot 20:00.

Locatie
Stadsoase, voormalig Aegon Gebouw Leeuwarden, tegenover Centraal   Station, Lange Marktstraat 

Entree

Gratis

PROGRAMMANosrat Mansouri Gilani - Installatie

Beeldend kunstenaar Nosrat Mansouri Gilani vluchtte in 1992 uit Iran naar Nederland.
Hij studeerde in 1999 af aan de Gerrit Rietveld Academie en werkt als kunstenaar. Voor
Onderweg maakt hij gedurende de dag een installatie met input van bezoekers bij de fontein.
Doorlopend


Expositie

In de Stadsoase is een selectie te zien van drie jaar Vrolijke Ateliers op diverse azc's.
Kunstwerken waarin kinderen en jongeren zich uiten en, op geheel eigen wijze, hun
verhaal vertellen.
Doorlopend


14.00 uur – Orchestre Partout

‘In a world full of babel, music is our common language’, dat is het motto van Orchestre Partout. Ze komen uit de hele wereld, startten hun band in AZC’s en komen op 5 mei speciaal naar Leeuwarden voor de aftrap van het Onderweg – Bevrijdingsfestival Friesland programma om 14.00 uur. Heel veel zin in!
Buitenpodium


14.30 uur – Massih Hutak

Massih Hutak is rapper en schrijver uit Amsterdam-Noord. Je hoort en leest ‘m op NPO1 en in het Parool. Als voormalig vluchteling weet hij wat het is om niet vrij te zijn, op te groeien in oorlog en op jonge leeftijd onderweg te zijn.
Na de brief van Rutte aan alle Nederlanders in 2017 schreef hij zijn eigen brief terug. Samen met Noah’s Ark en TopNotch moedigde hij met de METS-campagne jongeren aan te gaan stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing.
Zijn volgende betoog: hiphop is de oplossing voor alle wereldproblematiek.
Binnenpodium

 

15.30 uur – Marjolijn van Heemstra & Zohre Norouzi

Marjolijn van Heemstra en Zohre Norouzi maakten vorig jaar de indrukwekkende theaterhit “Zohre, een Afghaans-Nederlandse Soap” 🌟🌟🌟🌟 over hun vriendschap en hoe je een leven opbouwt in Nederland. Met de populaire vlogs van Operatie Zohre zoekt ze uit hoe ze kan integreren in Nederland.
Binnenpodium

16.15 uur – Theatergroep IND

Theatermaker Nazanin Taheri maakte samen met toneelspelers en bewoners in workshops bij de Vrolijkheid in azc Katwijk de voorstelling 10 Vrienden en ik. Een voorstelling over vrienden die hun thuis proberen te vinden in Nederland. Door eenmalig een kijkje te nemen in het jeugdhonk, komt u in een wereld die u niet kent. Een wereld vol gelukzoekers.
Binnenpodium

16.30 uur – Rollan

Rollàn is hiphop/EDM/pop dancehall-ster met een TopNotch contract op zak. Met singles als Sowieso en Danse Avec Moi bestormt YouTube en de Nederlandse podia. Hij heeft Congolese roots en groeide op in AZC’s in Belgie en Nederland tot hij terecht kwam in Leeuwarden tussen alle verschillende nationaliteiten die Nederland rijk is. Deze basis zorgt voor Franse, Engelse, Lingalese en Nederlandse invloeden in de muziek van Rollàn.
Buitenpodium

17.00 uur – Ghayath Almadhoun 

Dichter Ghayath Almadhoun noemt zichzelf als Palestijn en Syriër ‘dubbel vluchteling’. Hij schrijft over de oorlog in Syrië, over vluchten en het leven als migrant en balling in Europa. Samen met Anne Vegter, Dichter des Vaderlands, schreef hij de bundel Ik hier jij daar, waarover hij onlangs vertelde bij De Wereld Draait Door. Zijn gedichten zijn inmiddels in verschillende talen uitgebracht.
Binnenpodium


17.15 uur - Babs Gons

Spoken word koningin Babs Gons deelt met haar performances rake klappen uit, ontroert maar laat je met het grootste gemak ook lachen. Een creatieve woordkunstenares met een bite die niet alleen de woorden maar ook andere personages met gemak op het podium tot leven kan brengen. Ze is te vinden op talloze podia in Nederland, droeg voor op radio en televisie en reisde met haar werk af naar o.a. Zuid-Afrika, Groot-Brittannië en België.
Buitenpodium


17.45 - Hafidi

Deze unieke theatervoorstelling neemt je mee op een ontroerende reis. Acteur Hafidi Mohammed Salah vertelt aan de hand van voorwerpen, die in het nachtkastje worden bewaard, het verhaal over zijn opa (baba) in het paradijselijke Algerije. We reizen samen met de kunstenaar terug naar zijn jeugd en proeven zijn herinneringen aan vervlogen tijden.
Binnenpodium


18.00 Vrijheidsmaaltijd

In huiskamers en parken, op pleinen en podia door heel Nederland wordt Bevrijdingsdag gevierd met een Vrijheidsmaaltijd. Dit jaar voor het eerst ook in Friesland. Iedereen mag aanschuiven. Voor, na en tijdens het eten zijn er muziekoptredens.
De kosten voor een maaltijd en een drankconsumptie is EUR 10. Reserveren kan via dit formulier. Deadline om je aan te melden is woensdag 2 mei.
Reserveren noodzakelijk!


19.15 uur - Jawa Manla & de Band Zonder Verblijfsvergunning

Jawa Manla, geboren op Valentijnsdag, is één van de grootste muzikale talenten van Syrië. Op jonge leeftijd reisde ze al naar Egypte, Libanon, Oman en Turkije om op te treden met gerenommeerde orkesten en de allergrootste ud-spelers. Sinds drie jaar woont ze in Nederland. Ze treedt op samen met de Band Zonder Verblijfsvergunning, die ontstond in het asielzoekerscentrum Utrecht.  Onder leiding van muzikant, componist en workshopleider van de Vrolijkheid Jonas Bisquert zal er een ‘best of’ of een ‘all-star’ programma van de band neergezet worden tijdens Onderweg.
Binnenpodium


Doe Mij Nina
Nina Maissouradze maakt gedurende de dag illustraties aan de hand van gesprekken met bezoekers die voorbij komen. Over weggaan en aankomen. Over onderweg zijn. Je vindt haar bij de fontein bij de Stadsoase en in de Prinsentuin.
Nina weet er alles van, weggaan en aankomen. Ze groeide op in Georgië. In de rijen bij de winkel en in de kleedkamers van het badhuis van Tblisi zoog ze als een spons verhalen op en wrong ze weer uit in haar tekeningen. Ze bewoonde pak ‘m beet vier AZC’s voor ze helemaal neerstreek in Nederland.
Doorlopend


Onderweg
is een coproductie van Stichting de Vrolijkheid en Iepen UP in samenwerking met verschillende lokale partners in Leeuwarden en Friesland, zoals Jong en Ondernemend Fryslân, Meet UP café, Human Library, Blikspuit, Shirin & Nir en Tumba. Iepen UP is een multidisciplinair programma rondom actuele vraagstukken. Over vrijheid, democratie en diversiteit. Over hoe we samenleven in een wereld die verandert. Iepen UP is deel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018.

Het hoofdthema van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018, ‘Iepen Mienskip’, betekent open samenleving. Onderweg wil deze open gemeenschap vieren door bezoekers en azc bewoners samen te laten komen om de gedeelde vrijheid en verhalen op een kunstzinnige manier te vieren.

Onderweg is mede mogelijk gemaakt door AMIF, Arriva, P.W. Janssen's Friesche Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland en de Provincie Friesland.