Kind_in_azc_verhuisactie_DSC_0012.jpg

Pleidooi voor een kindvriendelijker asielopvang

Maandag 20 februari kregen politici van de acht grootste politieke partijen een verhuisdoos van de Werkgroep Kind in azc. Met een doos vol rapporten en adviezen krijgen ze de dringende vraag om vluchtelingenkinderen tijdens de asielprocedure niet meer te verhuizen.

In de aanbiedingsbrief bij de verhuisdoos staat:

"Dat u deze belangrijke publicaties in een verhuisdoos ontvangt is niet zomaar. Wellicht kunt u de doos gebruiken tijdens uw verhuizing na de Tweede Kamerverkiezingen, en denkt u tijdens het in- en uitpakken aan de kinderen in asielzoekerscentra.

Asielzoekerskinderen moeten namelijk vaak hun spulletjes in- en uitpakken, omdat zij gedwongen worden te verhuizen. Gezinnen verhuizen minimaal twee keer in hun eerste jaar in Nederland. In veel gevallen daarna nog een veelvoud, oplopend tot twaalf keer in een jaar. Deze verplaatsingen hebben vele nadelige gevolgen: voor kinderen wordt het schooljaar onderbroken, medische behandelingen haperen, verwerking van trauma’s lukt maar beperkt, het opbouwen van sociale contacten stokt en de integratie komt niet op gang.

Met de inhoud van deze verhuisdoos op uw kantoor heeft uw partij de kans om in de kabinetsformatie echt werk te maken van een kindvriendelijke asielopvang."

Route verhuiswagen

De verhuiswagen bezocht de Kamerleden Marit Maij (PvdA), Joël Voordewind (CU), Linda Voortman (GroenLinks), Renske Leijten (SP), Sjoerd Sjoerdsma (D66). Ook de partijbureaus van CDA, VVD en PVV hebben een verhuisdoos ontvangen.

Meer video's van de verhuisactie en informatie over de inhoud van de verhuisdozen vindt u hier.