Legends: Idris en Ghandi

Stel jezelf voor!

Ik ben Idris, 28 jaar oud en kom uit Kobani, Syrië. Muziek is datgene wat mij, mij maakt. Ik begon rapmuziek te schrijven toen ik zestien was. Ik wist niet dat het mijn toevluchtsoord zou worden tijdens mijn depressie. Ik schreef wat ik voelde op in nummers en als ik ze bleef herhalen, voelde ik dat die negatieve gedachten me verlieten en ik sterker werd. Ik woon nu in Hilversum en ben een studio aan het bouwen in mijn huis. Mijn broer Gandhi en ik hebben de band (2B) opgericht, wat zowel ‘twee broers’ als ‘zijn’ betekent.

Hoe ben je in contact gekomen met De Vrolijkheid? 

Toen ik in het azc in Amsterdam woonde, ontmoette ik Agnés, toen nog programma coördinator bij de Vrolijkheid. We werkten samen tijdens verschillende workshops. Ik deed mee met de Vrolijkheid omdat het een plek vol levendigheid en vrijheid was op het azc en een plek was waar ik mensen kon ontmoeten die op mij leken. 

Wat is het mooiste dat je bij de Vrolijkheid hebt meegemaakt? 

Ik ben het meest geïnteresseerd in de muziekworkshops. Het resultaat van één van de workshops was een optreden in Sexyland met de groep Iconoclan. Het was een leuke ervaring en we kregen mooie en aanmoedigende reacties van het publiek. De Vrolijkheid biedt een sfeer die het werken aan creatieve processen en het delen van ideeën plezierig maakt.

Wie is voor jou een echte legende?

Mijn belangrijkste legende is mijn moeder Souad. Een ijzeren vrouw die met geen woorden te beschrijven is. Het sterkste voorbeeld van liefde voor het leven, continuïteit en ontwikkeling in de moeilijkste situaties. Mijn tweede legende is Eddy, het alterego dat ik zelf heb gecreëerd en wie ik streef te zijn.

Картинка

Idris & Ghandi, rappers en oud-bewoners van azc Amsterdam 

Картинка – Idris (left), Ghandi (right)

Idris (left), Ghandi (right)

Stel jezelf voor!

Ghandi, 23 jaar en Syrisch Koerdisch. Een heleboel dingen maken me gelukkig, maar vooral voetbal en muziek. 

Wat is het leukste moment dat je ooit hebt meegemaakt met de Vrolijkheid? 

Mijn leukste moment was met Anouar, die mijn eerste rap verse hoorde en me aanmoedigde om meer te schrijven. Daarna ben ik bij hem audiotechniek gaan studeren. Mijn eerste dag als vrijwilliger was ook een geweldige dag.

Hoe ben je in contact gekomen met de Vrolijkheid?

Mijn broer Idris deed mee aan een van de muziekprojecten en ik ging mee voor de gezelligheid en omdat ik van muziek houd. Daar werd ik door mijn broer en een aantal aanwezigen aangemoedigd om te gaan zingen.

Wat maakt de Vrolijkheid speciaal voor jou?

Ik ben een heel sociaal persoon. Elke keer als ik via de Vrolijkheid nieuwe mensen leer kennen uit verschillende culturen en met verschillende interesses, is dat het leukste dat er is.