L’Atelier Hétérotopie in het Joods Museum

L’Atelier Hétérotopie in het Joods Museum

Op zondag 21 augustus presenteerden de drie jonge fotografen Hafsa, Miriam en Nur het project L’Atelier Hétérotopie in het Joods Museum. Tijdens dit publieksprogramma vertelden de kunstenaars over hun eigen de foto’s die vanaf 1 juni t/m 4 september te zien waren in het museum. Wat ging eraan vooraf? Wat hielden de workshops in en hoe wanneer heb je hét beeld te pakken? 

Image

L’Atelier Hétérotopie 

Een hétérotopie is een ruimte die niet privaat maar ook niet publiek is. Het is een tussenruimte gereserveerd voor iets bijzonders. Dit geldt ook voor een azc: het is een wereld op zichzelf en tegelijkertijd staat het buiten de maatschappij. In het project L’Atelier Hétérotopie zijn jonge azc-bewoners aan de slag gegaan met dit thema. Ze onderzochten hoe ze visueel uitdrukking kunnen geven aan zichzelf binnen verschillende omgevingen en verkenden het azc en zijn omgeving als hétérotopie.

Het project L’Atelier Hétérotopie werd eerder vertoond tijdens een raamtentoonstelling bij MAMA (2021, Rotterdam), de bibliotheek in Rijswijk en gedurende de zomer 2022 in de tentoonstelling Every Picture Tells a Story in het Joods Museum te Amsterdam. 

Image

Image

Image

Hafsa, Miriam en Nur bespraken de foto’s en het ontdekken van het fotografisch vak. Van abstracties en composities uit de natuur tot fotoseries die voortkwamen uit excursies naar Den Haag en Rotterdam. 


 

Image

BEELD//FORMERS
Beeld//Formers zijn jonge azc-bewoners in de leeftijd 15-25 jaar die door middel van zelfgekozen kunstdisciplines een eigen verhaal op een unieke manier presenteren. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn de instrumenten waarmee verhalen worden vormgeven.

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken ze aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving. In 2021 lichtten we 5 Beeld//Formers en hun talent uit door middel van een videoportret.