L’Atelier Hétérotopie in het Joods Museum

Tentoonstelling en Q&A-sessie

Op zondag 21 augustus presenteerden de drie jonge fotografen Hafsa, Miriam en Nur het project L’Atelier Hétérotopie in het Joods Museum. Tijdens dit publieksprogramma vertelden ze meer over de foto’s die ze maakten en die vanaf 1 juni t/m 4 september te zien waren in het museum. Maar wat ging eraan vooraf? Wat hielden de workshops in en hoe kies je de ingang van je beeld? 

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Hafsa, Miriam en Nur bespraken tijdens deze middag foto’s uit dit project en nieuwe fotoseries en ontdekkingen die ze zijn tegengekomen in het fotografisch vak. Van de abstractie en composities die ze in de natuur vonden rondom en op het azc tot de fotoseries die voortkwamen uit excursies naar Den Haag en Rotterdam. 

Het project L’Atelier Hétérotopie werd eerder in 2021 getoond in een raamtentoonstelling bij MAMA (Rotterdam), de bibliotheek in Rijswijk en gedurende de zomer van 1 juni t/m 4 september 2022 in de tentoonstelling Every Picture Tells a Story in het Joods Museum te Amsterdam. L’Atelier Hétérotopie 
Een hétérotopie is een ruimte die niet privaat maar ook niet publiek is. Het is een tussenruimte gereserveerd voor iets bijzonders. Dit geldt ook voor een azc: het is een wereld op zichzelf en tegelijkertijd staat het buiten de maatschappij. In het project L’Atelier Hétérotopie zijn jonge azc-bewoners aan de slag gegaan met dit thema. Ze onderzochten hoe ze visueel uitdrukking kunnen geven aan zichzelf binnen verschillende omgevingen en verkenden het azc en zijn omgeving als hétérotopie.


 

Afbeelding

BEELD//FORMERS
Beeld//Formers zijn jonge azc-bewoners in de leeftijd 15-25 jaar die door middel van zelfgekozen kunstdisciplines een eigen verhaal op een unieke manier presenteren. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn de instrumenten waarmee verhalen worden vormgeven.

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken ze aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving. In 2021 lichtten we 5 Beeld//Formers en hun talent uit door middel van een videoportret.