Legend: Matea Šafar

Image

Wat maakt de Vrolijkheid voor jou bijzonder?

De manier waarop de Vrolijkheid met diversiteit en inclusie omgaat. Wij willen een ander geluid brengen dan er over het algemeen klinkt. We spreken niet van asielzoekers of vluchtelingen, maar van mensen die in een bepaalde situatie zitten. Makers bij de Vrolijkheid gaan open het proces in. We vertrekken vanuit gelijkwaardigheid, waardoor deelnemers echt tot hun recht komen.

Wie is voor jou een legend en waarom?

Als ik er één mag kiezen, kies ik voor mijn oma. Zij heeft mij tot mijn 7e mede-opgevoed, en heeft ook na haar dood nog steeds invloed op mij. Ik droom nog steeds over haar! Mijn oma was old-school, vol liefde, wijsheid en ongelooflijke kracht. Ze was de eerste vrouw die tegen mij zei: trouwen kan altijd nog, iets voor jezelf leren en werken is belangrijker. Zo wakkerde ze mijn onafhankelijkheid en creativiteit aan. Mijn oma heeft een zwaar leven gehad. Op latere leeftijd heeft ze mijn moeder, haar enige dochter, moeten begraven. Jaren at ze bijna niets meer, ik zag mijn held uit elkaar vallen. Zij zat aan de andere kant van Europa en ik zat in Nederland, waar ik probeerde te overleven en wat van mijn leven te maken. Op een gegeven moment besloot mijn oma een staaroperatie te ondergaan en weer naar buiten te gaan. Na de operatie, vlak voor ze stierf, vroeg ze aan de buurmeisjes of ze haar wilden rondrijden, zodat ze de blauwe lucht en stad weer goed kon zien. Ook legends en helden zijn kwetsbaar, worden soms verslagen en staan voor grote uitdagingen. Hoe ze daar vervolgens mee omgaan is wat ze tot legends maakt.

Matea Šafar - Artistiek Directeur

Stel jezelf eerst even voor!

Mijn naam is Matea Šafar, ik ben nu ruim 8 jaar betrokken bij de Vrolijkheid en sinds 1,5 jaar artistiek directeur. Daar ben ik megatrots op! Als kind ben ik met mijn moeder naar Nederland gevlucht. Nu sta ik aan het hoofd van een prachtige organisatie en kan ik mij inzetten voor de kinderen en jongeren die nú in Nederland verblijven.

Wat maakt jou vrolijk?

Ik ben vrolijk geboren. Dat is echt zo: ik heb humor in mijn bloed en het is mijn geheime wapen. Het heeft me door zoveel moeilijke situaties gesleept. Ik kan ook om mijzelf lachen. Ik heb het van mijn opa en oma. Zij maakten in hun leven drie oorlogen mee en bleven grapjes maken.

Wat is het mooiste dat je ooit hebt meegemaakt met de Vrolijkheid?

Ik wil twee dingen benoemen:

1. De mensen die zich al jaren inzetten op onze locaties. Sommige coördinatoren of kunstenaars zijn al meer dan 15 jaar betrokken, en zetten zich week, in week uit in op het azc. Hoe ze aandacht hebben voor de kinderen en jongeren en het beste in zichzelf en anderen naar boven halen is prachtig.

2. In 2018 leerde ik in Ter Apel iemand kennen op zijn tweede dag in Nederland. Ik was een landelijk fotografieproject aan het leiden, en hij zag mij met spullen slepen. Het was midden in de zomer en vreselijk heet. Hij kwam gelijk helpen en vroeg of hij iets voor het project kon betekenen. Door zijn muzikale talent en humor klikte het meteen. Uiteindelijk heeft hij ons op alle locaties geholpen. Later kreeg hij status en kwam in Amsterdam wonen. Nu, in 2024, is hij een van de vaste workshopleiders van ons noodopvangteam. Heel bijzonder om mee te maken.

Image