Kunstkabinetten

Een expositieplek op het azc

In 2019 werden elf ontwerpers uitgenodigd om samen met bewoners van elf azc’s kunstkabinetten te maken, unieke expositieplekken voor een ruimte in het azc. De makers waren volledig vrij bij de keuze voor vorm, materiaal en thema. Na drie maanden van intensief samenwerken was het alleen de bedoeling dat er een meubel in het atelier zou staan waarmee kunstwerken tentoongesteld konden worden. Iedere ruimte brengt zijn eigen energie met zich mee en geen deelnemer, jong of oud, is hetzelfde. Er zijn dan ook elf enorm uiteenlopende kunstkabinetten gemaakt. De een subtiel en bescheiden, de ander uitbundig en niet te missen.

تصویر

تصویر

تصویر

En dat heeft heel wat bijzondere creaties opgeleverd! Zoals de Spoetnik-kast die bewoners samen met Caroline Evers hebben opgebouwd uit gepunnikte draden. Voor het punniken gebruiken zij Carolines spoetnik-punnikmachine, een zelfgemaakt apparaat van een kartonnen koker en houten stokjes, die wel wat wegheeft van een raket. Aboutaleb, was zo enthousiast dat hij zijn spoetnik-punnikmachine mee naar huis nam om ook buiten de workshops aan zijn draad te werken. Eigenhandig punnikte hij een draad van maar liefst 75 meter! 

Kunstkabinet was een Ouder-Kind project van de Vrolijkheid. Met Ouder-Kind maken kunstenaars, ontwerpers, ouders en kinderen samen kunst. Begin 2020 kwam het boek ‘Kunstkabinet’ uit, waarin alle projecten te zien zijn. 

تصویر

De deelnemende kunstenaars en/of ontwerpers zijn Karel van Eijk (azc Overloon), Caroline Evers (azc Almere), Bert Feddema (azc Burgum), Sohrab Bayat (azc Luttelgeest), Edson Bruno Filho (azc Utrecht), Jana Vukšić (azc Katwijk), Nick van Dijk (azc Almelo), Amir Komelizadeh (azc Drachten), Pieter-Max Schultz (azc Cranendonck), Dmitri Levin (azc Leersum), Lana Mesić (azc Middelburg). 

تصویر