Het Andere Koek Boek

Het rommelde de afgelopen tijd in verschillende azc-keukens. Afgezaagde bezemstelen voor het betere kneden, gedroogde roosjes, vouwtechnieken – alles werd uit de kast gehaald om lekkernijen klaar te maken. Achttien gezinnen werkten mee aan het kookboek Het Andere Koek Boek en een videoserie met onvergetelijke kooksessies. 

Bekijk het zelf! Het Andere Koek Boek is een samenwerking tussen ROSE stories en de Vrolijkheid en is nu te koop via de boekhandel, het Tropenmuseum in Amsterdam of de website van ROSE Stories

De tafel werd de nodige eer bewezen met onder andere Koerdische Maklouba, Srilankaanse samosas, Pakistaanse Pakora en Palestijnse Majanat. Er werd niet alleen heerlijk eten klaargemaakt, ook de verhalen en tradities die bij deze gerechten horen, worden in dit boek en in de video’s gedeeld. Verhalen worden begeleid door korte animatiefilms die met een qr-code kunnen worden bekeken: hier komen de recepten tot leven! Met eigen gemaakte animaties vertellen de jonge bewoners met dansende ingrediënten, zoals snack steeltjes van gerijgde tomaten en dadels en aardappelhoofden met peterselie krullen, meer over de tradities, de betekenis van het eten en herinneringen die ze koesteren bij deze feestmalen. 

De lievelingsgerechten van kinderen uit vijf azc’s komen in dit boek samen, vastgelegd en samengesteld door documentairemaker Mirjam Marks en ontwerper Rianne van Duin. Het was soms een moeilijke keuze voor de jonge bewoners, want ze moesten één lievelingsgerecht kiezen. Zo koos Mugtaba toch voor de dumplings die zijn moeder altijd op nieuwjaarsdag maakt, al vindt hij pizza ook wel erg lekker. Wanneer de gevulde groenten op tafel staan, controleert Fatima de dolma’s en likt vervolgens zorgvuldig haar vingers af.