L’atelier hétérotopie

L’Atelier Hétérotopie

Tijdens de wekelijkse fotografie workshop L’atelier hétérotopie, werd in co-creatie met fotografen Eliza Bordeaux en Elianne Welles verkend hoe beeldtaal kan worden ingezet om visueel uitdrukking te geven aan jezelf binnen verschillende omgevingen.

De jonge beeldformers van azc Rijswijk gingen met het gegeven hétérotopie aan de slag. Een hétérotopie is een speciale plek, niet openbaar zoals een park of privaat zoals een eigen huis. Het is een ruimte gereserveerd voor iets bijzonders, dit geldt ook zo voor het azc. Het azc lijkt de wereld in een notendop te zijn, maar tegelijkertijd staat het ook buiten de maatschappij. De tijd lijkt er stil te staan en toch tikken mensenlevens door. Deze tussenruimte is te vergelijken met een hétérotopie, de tegenhanger van een utopie.

Image – ”To see and show what others don’t see.”

”To see and show what others don’t see.”

Image – ”When you snap a photo, you can go back in time.”

”When you snap a photo, you can go back in time.”

Naast dat het azc als hétérotopie werd verkend gingen de jongeren ook buiten de muren van het azc op onderzoek uit. Een uitstapje naar showroom MAMA in Rotterdam stond daarom op de agenda. Daar konden ze ook alvast een kijkje nemen naar de plek waar de foto’s, die zij tijdens de workshops hebben gemaakt, uiteindelijk ook werden tentoongesteld in een heuze raamexpositie. Deze expositie was van 18 augustus t/m 1 september te zien in de exporuimte op de Witte de Withstraat.


De resultaten van de L’atelier hétérotopie workshop zijn momenteel t/m 27 november 2021 te zien in de bibliotheek van Rijswijk. 

 

Image

Image

BEELD//FORMERS

Beeld//Formers zijn jonge azc-bewoners in de leeftijd 15-25 jaar die door middel van zelfgekozen kunstdisciplines een eigen verhaal op een unieke manier presenteren. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn de instrumenten waarmee verhalen worden vormgeven. 

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken ze aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving. In 2021 lichtten we 5 Beeld//Formers en hun talent uit door middel van een videoportret.

Image