Wandkleden

Familieproject wandkleden

In azc Oisterwijk kwamen zeven gezinnen bij elkaar om een serie wandkleden te maken. In co-creatie met textielkunstenaar Roos Soetekouw werden herinneringen omgezet in beeldende verhalen van textiel.

De eerste workshops waren enkel met de ouders. In deze workshops werd vooral toegespitst op verschillende technieken, zoals borduren en appliqueren. Zodra de ouders voldoende kennis hadden, namen ook kinderen deel aan het project, waarbij ouders hun kinderen de techniek lieten zien en deze kennis doorgaven. Op die manier leerden kinderen van hun ouders. In de workshops die volgden in het azc, werden familieverhalen met elkaar gedeeld en maakten deelnemers de eerste composities en ontwerpen. 

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Naarmate de kleden meer vorm kregen, lichtten jonge bewoners toe wat er was bedacht en gemaakt. Zo lieten ze zien hoe oma’s vaas in het kleed was verwerkt, hoe het uitzicht van een geliefde oom eruit zag, dat er dromenvangers in verwerkt zitten en hoe traditionele Iraanse klederdracht eruit kan zien. 

Ook brachten deelnemers een bezoek aan het TextielMuseum. Hier werden verschillende machines en technieken bekeken en werd een workshop in weven gevolgd. Van 19 t/m 22 mei waren de wandkleden te zien in het Textielmuseum in Tilburg als onderdeel van Textilium Futura. Fotografie door Kim Pattiruhu

Afbeelding