BIRDS OF PARADISE

Over en weer fonkelen in de donkere dagen de prachtige verschijningen van een aantal imaginaire vogels.

Birds of Paradise is het resultaat van een collectieve uitwisseling in samenwerking met workshopleider Iva Jankovic over vorm, textiel en verhalen die identiteiten scheppen. Beeld//Formers, jonge bewoners in de leeftijd van 15-25 jaar, gingen aan de slag met textiel en gekleurde veren om eigen paradijsvogels te maken. In de azc’s Almere, Emmen en Luttelgeest rees een serie bonte capevormige kostuums op.

Afbeelding

Vanuit enerzijds eigen interesses in mode en de vervaardiging van kleding en anderzijds de uitwisseling over traditie en identiteit kwamen de eerste ontwerpen tot stand. Inspiratie kwam voort uit gesprekken, verhalen, foto’s van paradijsvogels. Tijdens de workshop kozen deelnemers kleuren en prints uit voor de kostuums. Ook make-up en accessoires werden erbij gehaald om in het proces van verbeelding, kleur en verschillende keuzes van verschijningsvormen op te gaan.

Voor de volgende stap richting de presentatie van de kostuums werd de samenwerking opgezocht met Petra Katanic. In een fotoserie onderzochten de getalenteerde makers de gedaante die hun eigen vogels aanneemt in de ruimte. Zodoende fladdert deze serie prachtige kostuums in een natuurlijke en theatrale omgeving.  

Afbeelding

De beelden die voortkwamen uit dit project zijn in verschillende cinema’s door het hele land van 17 december 2021 t/m 31 januari 2022 te zien. 

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Beeld//Formers

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken Beeld//Formers aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding