De Vrolijkheid x de Vrijstaat

Gelaagd schilderproject in Utrecht

Deze zomer heeft er een bijzondere samenwerking plaatsgevonden tussen de Vrolijkheid Utrecht en de Vrijstaat, een Utrechtste kunstwerkplaats voor kinderen en jongeren in de wijk Leidsche Rijn. Onder begeleiding van kunstenaar Marjolein Witte hebben Beeld//Formers de tentoonstelling in de Vrijstaat bezocht ter inspiratie. Vervolgens zijn de deelnemers zelf geometrische vormen gaan creëren, geïnspireerd door de tentoonstelling en door architectuur.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

De vormen, die op grote panelen werden afgeplakt en ingekleurd met verf, vormden de achtergrond van lijntekeningen van persoonlijke dingen en symbolen die de jongeren dierbaar zijn. Iedereen liet zijn creativiteit de vrije loop en vulde de opdracht op een eigen manier in: zo tekende een jongen zijn video game controller, maar werd er ook een fiets en een vlag gemaakt.

Foto’s door: Justin Nederkoorn

Afbeelding

Beeld//Formers
 

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken Beeld//Formers aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving.