Legends: Fleur en Anouar

Anouar Harun en Fleur van Gelderen - Projectleiders Blow Up 

Stel jezelf eerst even voor!

Mijn naam is Anouar Haroun, maar mijn vrienden noemen me Skate, en ik ben 35. Vaak krijg ik de vraag: ‘Skate je dan ook?’ Ja, ik skate graag, iets minder fanatiek dan toen ik jonger was. Maar ik durf te wedden dat ik zelfs als opa nog op skates rond zal rollen, zolang mijn lichaam het toelaat. 

Verder is muziek mijn passie. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam West, daar begon het. Als de beatboxer van mijn vriendengroep was ik altijd degene die de sfeer op gang bracht. Op een dag moedigden ze me aan mijn eigen rapteksten te schrijven en op te nemen. We hebben in trappenhallen tot laat lopen freestylen en buren boos gemaakt. Als jongerenwerker besloot ik mijn passie te delen en talent te ontwikkelen bij jongeren, met als doel een veilige ruimte te creëren waar zij hun creativiteit en gevoelens konden uiten. Als coördinator van het noodopvangproject bij de Vrolijkheid kan ik deze missie voortzetten.

Wat is het leukste/mooiste/indrukwekkendste dat je ooit hebt meegemaakt met de Vrolijkheid? 

Toen we een muziekworkshop organiseerden en een van de deelnemers, een verlegen tiener, voor het eerst een raptekst voordroeg die hij zelf had geschreven. Zijn zelfvertrouwen groeide met elke zin die hij rapte, en aan het einde straalde hij van trots. Het was prachtig om te zien hoe onze activiteiten deze jongeren de kans geven hun stem te laten horen, en zichzelf te laten zien. Het doet iedereen goed om zich gezien en gehoord te voelen!

Wat maakt de Vrolijkheid voor jou bijzonder?

Het is meer dan alleen een stichting; het is een veilige haven waar we jongeren en kinderen in noodsituaties een glimlach bezorgen. Met kunst en creativiteit brengen we mensen van verschillende achtergronden bij elkaar en creëren een gevoel van gemeenschap.

Wie is voor jou een legende en waarom?

Allereerst mijn moeder! Daarnaast is J. Cole voor mij een absolute legende. Ik bewonder hem als artiest en als mens. Hij staat bekend om zijn authentieke benadering van muziek, waarbij hij alles zelf produceert, schrijft, mixt en mastert. Zijn teksten zijn rauw en echt, hij blijft dicht bij zichzelf, en gebruikt zijn platform om belangrijke boodschappen over te brengen.

صورة

صورة

Stel jezelf eerst even voor!

Fleur, 33 jaar en heb een zwak voor roze, glitter en goud. Mensen blij maken zat er van jongs af aan in, met de nodige optredens die ik op verjaardagen en school uitvoerde. Tijdens mijn studie aan de theaterschool bleef ik geboeid om het publiek te raken, liefst met een lach. Na mijn studie heb ik jarenlang theaterlessen gegeven, events georganiseerd in kinderentertainment en werk ik (nu nog) als presentatrice en trouwambtenaar. 

Waarom zet jij je in voor de Vrolijkheid, en wat doe je precies? 

In 2015 werd een noodopvang geopend in een sporthal in Maassluis, de plek waar ik woon. Ik ben er naartoe gereden om de kinderen een workshop canvas tasjes maken aan te bieden, en ben niet meer weggegaan. In de drie dagen dat ze daar werden opgevangen heb ik mijn netwerk ingezet, en hebben we er echt een feest van proberen te maken. Van beauty-avonden tot breiclubjes, eindigend met een geweldige kinderdisco. Acht jaar geleden werd ik programmacoördinator op het azc in Rotterdam. Inmiddels heb ik verschillende landelijke projecten gecoördineerd en ben ik trainer bij de Vrolijke Academie. Sinds dit jaar ben ik een van de projectleiders van Blow Up, waarbij we met een mobiel atelier langs de noodopvanglocaties gaan om een kunstbeleving te organiseren. 

Wat maakt de Vrolijkheid voor jou bijzonder?

Het Vrolijke netwerk is een heerlijke club mensen bij elkaar. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe je eruit ziet. Voor de bewoners is het een plek waar je welkom bent, je verhaal mag delen via kunst en onvergetelijke herinneringen kan maken. 

Wat zijn je wensen of dromen voor de Vrolijkheid? 

Dat de Vrolijkheid voor bewoners na het wonen op een azc nog steeds een plek kan zijn om naar terug te keren. Ik hoor vaak van kinderen dat ze hun vriendjes missen op het azc, en de leuke dingen die we bij de Vrolijkheid deden. Het zou geweldig zijn als de Vrolijkheid ook een locatie zou hebben buiten het azc, waar ruimte is voor ontmoeting, kunst en een natuurlijke overstap naar de maatschappij.

Wie is voor jou een ‘legend’ en waarom?

Matea Šafar, onze artistiek directeur. Als je zelf hebt moeten vluchten en met zoveel passie de missie van de Vrolijkheid uitdraagt heb je wat mij betreft superpower.

Bij De Vrolijkheid heeft iedereen zijn eigen verhaal. Die verhalen lees je hier. Ontmoet onze Legends!