NEST

In de kleurrijke omgeving van De Vrolijkheid staan de kasten gevuld met kleurpotloden, verf en allerlei ander creatief materiaal. Hier blijven de werkoveralls maar zelden in een vlekkeloze staat achter.

In Nest gaan kinderen op gezamenlijk avontuur. Er wordt getekend, gemaakt, gelachen én verwondert! In de gezellige en fantasie prikkelende ingerichte ruimtes biedt de Vrolijkheid een vertrouwde omgeving. In deze ‘safe spaces’ gaan kinderen zij-aan-zij aan de slag met een team kunstenaars en workshopleiders om ruimte te geven aan creativiteit en verhalen.

Storytelling is een centraal aspect waar veel aandacht aan wordt besteed. In de NEST centra in Katwijk, Burgum, Drachten en Ter Apel legden we er een aantal vast:

Het mislukte kleurtje


‘’Het is LOVE!’’, zegt A. ondeugend. ‘’Maar echt, dat vind ik niet eens mooi. Weet je wat ik mooi vind? Die ene plekje bij E die eigenlijk mislukt is. Het was eerst een andere kleur. Ik weet niet meer welke kleur. Toen moest het anders, en zo. Dus het is van alle kleuren geworden die je op de doek ziet’’, vervolgt ze zonder op een vraag te wachten. Om te besluiten met: ‘’Mooi toch, al die kleuren bij elkaar, dan maak je iets nieuws, iets wat je later ook niet eens na kan maken. Iets unieks. Mooi is het toch?!’’

De geheime grot


‘’Kom in onze hut, we zijn hier stiekem!’’ Eigenlijk was het Kunstlab Nest vandaag dicht, maar een paar meisjes hebben toch naar binnen weten te komen en mogen even in de speelhoek spelen. Ze zijn druk in de weer met een grote ‘zitzak’, het resultaat van het project van de Artist in Residence. Samen met en op basis van de ideeën van de kinderen is dit kunstwerk tot stand gekomen. Dat hoor ik ook terug ‘‘Ik heb hieraan meegewerkt, hoor. Naalden kopen, stof erin, dichtnaaien’’.  En binnen een paar minuten zie ik hoe multifunctioneel kunst kan zijn. Het dient als ‘hut’, ‘geheime grot’, verstopplek, springkussen, bed om even op uit te rusten of te kletsen met elkaar. Het prikkelt de fantasie en nodigt uit om onderzocht en aangeraakt te worden. Of om even veilig in weg te kruipen.  We kletsen nog even verder, en als ik weg krijg ik nog een mooie mededeling van S. (8 jaar): ‘’Oh trouwens, ik heb status en zij ook’’.

Картинка

Schuren met passie


M. loopt in een rode schort achter Juf Mariska aan. Ze gaan zo naar de houtatelier om aan een kast te werken. Wanneer alles bij elkaar is, gaan ze aan de slag. M. pakt de kleinste schuurmachine op. Hij weet welke van hem is en wat hij moet doen. Juf Mariska vertelt dat M. al vanaf het begin van het project bijna elke dag meehelpt. Ze maken van oude kasten een grote kast waarin ze de kunstwerk van de Kunstlab mogen tentoonstellen. M. knikt ja, de hele tijd. Maar hij heeft eigenlijk geen tijd voor praatjes, hij trekt de hele tijd aan de mouwen van Juf Mariska en wijst naar de stopcontact. Hij wilt beginnen. Hij wijst zelfs naar de kasten op de grond en zegt: ‘1, 2, 3, nog veel. Beginnen!’.

 

Nest is een en safe space waar kinderen zij-aan-zij met een vertrouwd team kunstzinnige activiteiten uitvoeren. Nest biedt een aanvulling op het reguliere programma van de Vrolijkheid door drie of vier dagen per week open te zijn. Vanuit het extern onderzoeksinstituut International Child Development Initiatives (ICDI) werd aan de hand van een ‘’storytelling’’ onderzoek uitgevoerd, waarbij medewerkers en kunstenaars van De Vrolijkheid en ICDI samen verhalen verzamelden uit de dagelijkse praktijk van de verschillende Nest centra. Hieruit is gebleken dat kunst, participatie en de zorgvuldig ingerichte ‘safe spaces’ bijdragen aan het dagelijks welzijn van de kinderen. Kunst en creativiteit zorgen niet alleen voor ontspanning, ook de veerkracht, het omgaan met stress en moeilijke gebeurtenissen worden hierdoor aangemoedigd.