As of Nū tentoonstelling

Deze zomer is van 8 juni t/m 5 september de steeds groeiende tentoonstelling As of Nū in De Nieuwe Bibliotheek in Almere te zien. Jonge, getalenteerde bewoners van asielzoekerscentra uiten zich met een serie eigen ontworpen kledingstukken. 

In de oneindigheid van kledingstijlen onderzochten jonge Beeld//Formers uit azc Almere met het project As of Nū de logica van trends. Samen met projectbegeleider Karmen Samson verkende een groep jongeren oude en nieuwe trend hiërarchieën. Vanuit welk tijdsbeeld komen trends tot stand en hoe beoordelen wij die? Zowel online als offline werd gekeken naar hoe trends worden opgebouwd. 

De eerste workshops vonden in het voorjaar plaats in azc Almere. Als onderdeel van het maakproces en resultaat presenteert De Vrolijkheid foto’s, collages, verhalen, kledingstukken en één co-created trendboek in de tentoonstelling. In de afgelopen maanden werd hard gewerkt om alles af te ronden voor dit presentatiemoment. Er is vanalles uit de kast gehaald en er werd geëxperimenteerd; van breitechnieken, printtechnieken tot patchwork. Dit alles om te ontdekken hoe het is om te ontwerpen en trends naar eigen hand vorm te geven.

صورة

Op 7, 8 en 9 juli vond een tweede uitvoering van deze Beeld//Formers workshop plaats in de Nieuwe Bibliotheek. Met verschillende materialen voorhanden, werden moodboards gecreëerd, getekend, ontworpen, genaaid en gestyled. De eerdere uitvoeringen en de resultaten van de nieuwe workshops komen nu allemaal samen in deze tentoonstelling.

صورة

BEELD//FORMERS 

Beeld//Formers zijn jonge azc-bewoners in de leeftijd 15-25 jaar die door middel van zelfgekozen kunstdisciplines een eigen verhaal op een unieke manier presenteren. Dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst zijn de instrumenten waarmee verhalen worden vormgeven.

Eén op de twee mensen die naar Nederland komt is jonger dan vijfentwintig jaar. Met Beeld//Formers nemen deze jongeren het heft in eigen hand. Door middel van zelfgekozen disciplines verbeelden zij op eigen wijze een verhaal. In co-creatie met kunstenaars en leeftijdsgenoten werken ze aan verschillende kunstuitingen. Zo worden jongeren met hun talenten zichtbaar voor zichzelf, elkaar en de Nederlandse samenleving.

 

صورة

صورة

In beeld en woord lichten zes jonge makers toe wat ze hebben gemaakt, zoals Sonia: 

Tijdens de As of Nū workshop heeft Sonia nieuwe technieken geleerd die haar inspireerden om verder te gaan met ontwerpen en sindsdien geeft ze oude kledingstukken een nieuw bestaan. Met behulp van van patchwork, maakte ze van een gewone spijkerbroek een stoer uitziend, zelfontworpen kledingstuk.

صورة

صورة

Bezoekersadres van deze tentoonstelling in De Nieuwe Bibliotheek:
Stadhuisplein 101
1315 XC Almere

denieuwebibliotheek.nl 

صورة

صورة

صورة