Legends van de Vrolijkheid

Van vrijwilliger tot deelnemer, kunstenaar of medewerker: door het hele netwerk van de Vrolijkheid zitten mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de stichting. En dat is, al zeggen we het zelf: PRETTY LEGENDARY. Daarom zetten we de komende tijd een serie van deze ‘Legends’ in de aandacht.

Image

Matea Šafar - Artistiek Directeur

Stel jezelf eerst even voor!

Mijn naam is Matea Šafar, ik ben nu ruim 8 jaar betrokken bij de Vrolijkheid en sinds 1,5 jaar artistiek directeur. Daar ben ik megatrots op! Als kind ben ik met mijn moeder naar Nederland gevlucht. Nu sta ik aan het hoofd van een prachtige organisatie en kan ik mij inzetten voor de kinderen en jongeren die nú in Nederland verblijven.

Wat maakt jou vrolijk?

Ik ben vrolijk geboren. Dat is echt zo: ik heb humor in mijn bloed en het is mijn geheime wapen. Het heeft me door zoveel moeilijke situaties gesleept. Ik kan ook om mijzelf lachen. Ik heb het van mijn opa en oma. Zij maakten in hun leven drie oorlogen mee en bleven grapjes maken.

Wat is het mooiste dat je ooit hebt meegemaakt met de Vrolijkheid?

Ik wil twee dingen benoemen: 1. De mensen die zich al jaren inzetten op onze locaties. Sommige coördinatoren of kunstenaars zijn al meer dan 15 jaar betrokken, en zetten zich week, in week uit in op het azc. Hoe ze aandacht hebben voor de kinderen en jongeren en het beste in zichzelf en anderen naar boven halen is prachtig. 2. In 2018 leerde ik in Ter Apel iemand kennen op zijn tweede dag in Nederland. Ik was een landelijk fotografieproject aan het leiden, en hij zag mij met spullen slepen. Het was midden in de zomer en vreselijk heet. Hij kwam gelijk helpen en vroeg of hij iets voor het project kon betekenen. Door zijn muzikale talent en humor klikte het meteen. Uiteindelijk heeft hij ons op alle locaties geholpen. Later kreeg hij status en kwam in Amsterdam wonen. Nu, in 2024, is hij een van de vaste workshopleiders van ons noodopvangteam. Heel bijzonder om mee te maken.

Wat maakt de Vrolijkheid voor jou bijzonder?

De manier waarop de Vrolijkheid met diversiteit en inclusie omgaat. Wij willen een ander geluid brengen dan er over het algemeen klinkt. We spreken niet van asielzoekers of vluchtelingen, maar van mensen die in een bepaalde situatie zitten. Makers bij de Vrolijkheid gaan open het proces in. We vertrekken vanuit gelijkwaardigheid, waardoor deelnemers echt tot hun recht komen.

Wie is voor jou een legend en waarom?

Als ik er één mag kiezen, kies ik voor mijn oma. Zij heeft mij tot mijn 7e mede-opgevoed, en heeft ook na haar dood nog steeds invloed op mij. Ik droom nog steeds over haar! Mijn oma was old-school, vol liefde, wijsheid en ongelooflijke kracht. Ze was de eerste vrouw die tegen mij zei: trouwen kan altijd nog, iets voor jezelf leren en werken is belangrijker. Zo wakkerde ze mijn onafhankelijkheid en creativiteit aan. Mijn oma heeft een zwaar leven gehad. Op latere leeftijd heeft ze mijn moeder, haar enige dochter, moeten begraven. Jaren at ze bijna niets meer, ik zag mijn held uit elkaar vallen. Zij zat aan de andere kant van Europa en ik zat in Nederland, waar ik probeerde te overleven en wat van mijn leven te maken. Op een gegeven moment besloot mijn oma een staaroperatie te ondergaan en weer naar buiten te gaan. Na de operatie, vlak voor ze stierf, vroeg ze aan de buurmeisjes of ze haar wilden rondrijden, zodat ze de blauwe lucht en stad weer goed kon zien. Ook legends en helden zijn kwetsbaar, worden soms verslagen en staan voor grote uitdagingen. Hoe ze daar vervolgens mee omgaan is precies wat ze tot legends maakt.

Image – Fleur (links), Anouar (rechts)

Fleur (links), Anouar (rechts)

Stel jezelf eerst even voor!

Mijn naam is Anouar Haroun, maar mijn vrienden noemen me Skate, en ik ben 35. Vaak krijg ik de vraag: ‘Skate je dan ook?’ Ja, ik skate graag, iets minder fanatiek dan toen ik jonger was. Maar ik durf te wedden dat ik zelfs als opa nog op skates rond zal rollen, zolang mijn lichaam het toelaat. 

Verder is muziek mijn passie. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam West, daar begon het. Als de beatboxer van mijn vriendengroep was ik altijd degene die de sfeer op gang bracht. Op een dag moedigden ze me aan mijn eigen rapteksten te schrijven en op te nemen. We hebben in trappenhallen tot laat lopen freestylen en buren boos gemaakt. Als jongerenwerker besloot ik mijn passie te delen en talent te ontwikkelen bij jongeren, met als doel een veilige ruimte te creëren waar zij hun creativiteit en gevoelens konden uiten. Als coördinator van het noodopvangproject bij de Vrolijkheid kan ik deze missie voortzetten.

Wat is het leukste/mooiste/indrukwekkendste dat je ooit hebt meegemaakt met de Vrolijkheid? 

Toen we een muziekworkshop organiseerden en een van de deelnemers, een verlegen tiener, voor het eerst een raptekst voordroeg die hij zelf had geschreven. Zijn zelfvertrouwen groeide met elke zin die hij rapte, en aan het einde straalde hij van trots. Het was prachtig om te zien hoe onze activiteiten deze jongeren de kans geven hun stem te laten horen, en zichzelf te laten zien. Het doet iedereen goed om zich gezien en gehoord te voelen!

Wat maakt de Vrolijkheid voor jou bijzonder?

Het is meer dan alleen een stichting; het is een veilige haven waar we jongeren en kinderen in noodsituaties een glimlach bezorgen. Met kunst en creativiteit brengen we mensen van verschillende achtergronden bij elkaar en creëren een gevoel van gemeenschap.

Wie is voor jou een legende en waarom?

Allereerst mijn moeder! Daarnaast is J. Cole voor mij een absolute legende. Ik bewonder hem als artiest en als mens. Hij staat bekend om zijn authentieke benadering van muziek, waarbij hij alles zelf produceert, schrijft, mixt en mastert. Zijn teksten zijn rauw en echt, hij blijft dicht bij zichzelf, en gebruikt zijn platform om belangrijke boodschappen over te brengen.

Bij De Vrolijkheid heeft iedereen zijn eigen verhaal. Die verhalen lees je hier. Ontmoet onze Legends!

Image

Lynn Meinhardt - Vrijwilliger op azc  Amsterdam

Stel jezelf eerst even voor!

Ik ben Lynn Meinhardt, 16 jaar en zit in de 4e klas van het het gymnasium om de hoek van het kantoor van de Vrolijkheid. In mijn vrije tijd voetbal ik graag, ga ik naar de gym en speel ik piano. In het weekend werk ik in de horeca. Elke maandag geef ik training op mijn voetbalclub en op zaterdag coach ik daar. Ik haal veel energie uit mijn bijbaantjes.

Wat doe je precies bij de Vrolijkheid? 

Sinds juni 2023 ben ik vrijwilliger bij de tienerworkshops. Agnès, een jongerenwerker op mijn school, werkte bij de Vrolijkheid en nodigde me uit mee te gaan naar een tekenworkshop op een azc. Eenmaal daar vond ik het pijnlijk te beseffen dat kinderen van mijn leeftijd onder zulke omstandigheden moesten leven. Bij het tekenen veranderde de hele sfeer: ik voelde meteen een klik met de groep en had het enorm naar mijn zin. Ik heb toen gevraagd of ik vaker mocht komen, want ik vind het ontzettend mooi dat ik tieners van mijn leeftijd een leuke activiteit kan bieden met iets dat ik leuk vind om te doen. Ik ben ze erg dankbaar, omdat ze ook mij energie geven om mijn dag of week door te komen.

Wat is het mooiste dat je ooit hebt meegemaakt met de Vrolijkheid?

Dat was bij een hiphop/rapworkshop voor jongeren. Al een paar weken probeerden de jongeren me achter de microfoon te krijgen om te zingen of rappen. Dit vond ik echter heel moeilijk, omdat het niet een sterke eigenschap van mij is, en ik daar best onzeker over was. Toen zette een van de jongeren een liedje van de artiest NF aan. Het was een liedje dat ik vaak opzette als ik aan mijn oma moest denken, die een jaar daarvoor was overleden. Hij begon met zingen en ik deed mee. Daarna voelde ik een enorme ontlading van verdriet en blijdschap. Ik spreek de jongeren die hierbij betrokken waren nog vaak, ondanks dat ze weg zijn uit het azc. Ze spelen een belangrijke rol in mijn leven.

Wat maakt jou trots op de Vrolijkheid?

Dat we vanuit de basis kunst en cultuur werken, en daarmee met zijn allen een mooie sfeer kunnen brengen op azc’s. Alle vrijwilligers en collega’s van de Vrolijkheid staan daar met één doel: het leven op azc’s draaglijker maken, door middel van kunst. Ik hoop dat de Vrolijkheid in de toekomst nog zichtbaarder wordt, en zo nog meer vrijwilligers aan kan trekken. Want het is een organisatie die er écht toe doet. 

Wie is voor jou een legend en waarom?

Mijn tweelingzus. Zij is mijn alles en zal er altijd voor mij en anderen zijn. Ik ben dankbaar voor alles wat zij voor mij heeft gedaan, maar vooral dat zij is zoals ze is. Zij heeft het zelf niet altijd makkelijk gehad, en weet toch altijd meer naar anderen om te kijken dan naar zichzelf. Dat maakt haar mijn legend.

Image

Stel jezelf eerst even voor!

Fleur, 33 jaar en heb een zwak voor roze, glitter en goud. Mensen blij maken zat er van jongs af aan in, met de nodige optredens die ik op verjaardagen en school uitvoerde. Tijdens mijn studie aan de theaterschool bleef ik geboeid om het publiek te raken, liefst met een lach. Na mijn studie heb ik jarenlang theaterlessen gegeven, events georganiseerd in kinderentertainment en werk ik (nu nog) als presentatrice en trouwambtenaar. 

Waarom zet jij je in voor de Vrolijkheid, en wat doe je precies? 

In 2015 werd een noodopvang geopend in een sporthal in Maassluis, de plek waar ik woon. Ik ben er naartoe gereden om de kinderen een workshop canvas tasjes maken aan te bieden, en ben niet meer weggegaan. In de drie dagen dat ze daar werden opgevangen heb ik mijn netwerk ingezet, en hebben we er echt een feest van proberen te maken. Van beauty-avonden tot breiclubjes, eindigend met een geweldige kinderdisco. Acht jaar geleden werd ik programmacoördinator op het azc in Rotterdam. Inmiddels heb ik verschillende landelijke projecten gecoördineerd en ben ik trainer bij de Vrolijke Academie. Sinds dit jaar ben ik een van de projectleiders van Blow Up, waarbij we met een mobiel atelier langs de noodopvanglocaties gaan om een kunstbeleving te organiseren. 

Wat maakt de Vrolijkheid voor jou bijzonder?

Het Vrolijke netwerk is een heerlijke club mensen bij elkaar. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe je eruit ziet. Voor de bewoners is het een plek waar je welkom bent, je verhaal mag delen via kunst en onvergetelijke herinneringen kan maken. 

Wat zijn je wensen of dromen voor de Vrolijkheid? 

Dat de Vrolijkheid voor bewoners na het wonen op een azc nog steeds een plek kan zijn om naar terug te keren. Ik hoor vaak van kinderen dat ze hun vriendjes missen op het azc, en de leuke dingen die we bij de Vrolijkheid deden. Het zou geweldig zijn als de Vrolijkheid ook een locatie zou hebben buiten het azc, waar ruimte is voor ontmoeting, kunst en een natuurlijke overstap naar de maatschappij.

Wie is voor jou een ‘legend’ en waarom?

Matea Šafar, onze artistiek directeur. Als je zelf hebt moeten vluchten en met zoveel passie de missie van de Vrolijkheid uitdraagt heb je wat mij betreft superpower.

Image

Image

Image

Steun De Vrolijkheid en word donateur!

Stichting de Vrolijkheid maakt kunst op Nederlandse asielzoekerscentra. Dit doen we samen met kinderen, tieners, jongeren en de families die daar wonen. Elke week organiseren we 100 creatieve workshops op azc’s door heel het land. De Vrolijkheid doet dit al meer dan 20 jaar.

Opgroeien op een azc is niet altijd even makkelijk. De tijd lijkt er soms stil te staan. Met dans, theater, muziek, nieuwe media en beeldende kunst investeert de Vrolijkheid in de ontwikkeling en veerkracht van jonge azc-bewoners. Om een ervaring te geven die een leven lang van toegevoegde waarde kan zijn.

Wil je de Vrolijkheid steunen zodat we ons werk op azc’s kunnen blijven doen? Met jouw steun kunnen jonge azc bewoners hun verhaal vertellen en hun talenten ontdekken en ontwikkelen.