I Light U

Kunstlab tieners

ILightU

Foto’s en videografie door Merel Hurkmans

Op Utrecht Centraal werden nieuwe horizonten geprogrammeerd door bewoners van het asielzoekerscentrum in Utrecht. In verschillende workshops werd geëxperimenteerd met shadeshifting. Een techniek waarbij een abstracte tekening van licht, schaduw en kleur tot een representatie van het schaduwspel van een alsmaar veranderende stad is gaan leiden. 

Deelnemers ontwikkelden eigen visies op de stad door met licht te experimenten. Deze experimenten op het gebied van fotografie, abstracte tekeningen en spel met licht zijn in samenwerking met Studio SPÉS uitgewerkt in 25 panelen. De schaduwen en reflecties van shadeshifting brengen een lijntekening van de stadsgezichten tot leven. Hoe werkt dit? Het lijkt alsof je naar een 2D-stadslandschap kijkt. Dit alles was te zien tijdens het ILightU festival dat van 5 t/m 28 januari 2024 te zien was. 

 

تصویر

“Deze installatie weerspiegelt de snelle transformatie van het stationsgebied; torens die de leegte opvullen, de horizon die opnieuw vorm krijgt en de schaduwen die over Utrecht vallen.”