ILightU

De Vrolijkheid begint het jaar met een lichtspektakel.

Deelnemers in de leeftijd van 13 t/m 16 jaar van azc Utrecht hebben de afgelopen weken onder leiding van Naomi de Bruijn aan een kunstproject met licht gewerkt.

In de eerste weken is de groep tieners aan de slag gegaan met experimenteren door van vloeistoffen en ouderwetse overheadprojectors gebruik te maken. Ze kozen van tevoren muziek uit en gaven vervolgens door gebruik van kleurrijke vloeistoffen en patronen live lichtshows. Ter inspiratie kregen de deelnemers werk van lichtkunstenaars te zien. Zo bekeek de groep bijvoorbeeld een documentaire over Olafur Eliasson (een Deense installatiekunstenaar) en bezochten ze het Amsterdam Light Festival.

Lichtkunstenaar Alaa Minawi is tijdens de workshopreeks langsgekomen om over zijn werk te vertellen en met de tieners aan een opdracht te werken. Hierbij gingen ze aan de slag met experimenten rondom verbeelding, muziek en schaduwspel. Vervolgens zijn er in de avond foto’s gemaakt met een langzame sluitertijd, waardoor er lichttekeningen ontstonden. Het laatste gaf inspiratie om lichttekeningen te maken met een lichtpen.

Kunstenaar Rob van Houten nam de deelnemers mee naar Centraal Station Utrecht, waar binnenkort zijn lichtkunstwerk komt te staan. Hier hebben ze gepraat over het thema Home Coming en wat dit voor iedereen betekent. Rob heeft een inkijkje in zijn ontwerp- en productieproces gegeven en aan de deelnemers input gevraagd voor de teksten die op het kunstwerk komen te staan.

Tijdens de laatste projectweken zijn er ook tekeningen rondom het thema Home Coming gemaakt. Deze zullen uiteindelijk tijdens het ILightU festival op grote schaal geprojecteerd worden. De teksten die de tieners met Rob Schouten deelden, zijn onderdeel van zijn kunstwerk en zullen op hetzelfde festival gepresenteerd worden.

De werken zijn vanaf 6 t/m 29 januari op en rondom Centraal Station Utrecht te zien voor voorbijgangers tussen 17:00-22:00.

Image

Image