Kunst kijken in Katwijk

Kunst kijken in Katwijk

Wat kun je allemaal ontdekken in kunst? De afgelopen maanden heeft een groepje kinderen uit azc Katwijk zich met deze vraag beziggehouden. Kinderen kijken op een andere en meer onbevangen manier dan volwassenen, associëren met een zekere vrijheid, zien vaak veel details, en maken inspirerende verbindingen.

De deelnemers keken op verschillende manieren naar kunst: allereerst werd er steeds 30 seconden muisstil gekeken naar een schilderij, waarna de kinderen om de beurt inbrachten wat ze zagen of juist elkaar aanvulden in observaties. Ook werden er met verkleedkleren en zelfgemaakte decorstukken levensgrote versies van de schilderijen nagemaakt.
 

Afbeelding

Afbeelding

Deelnemers gingen zelf ook aan de slag met water en ecoline uit een pipetje, waarmee vormen toevallig op het papier ontstaan. Op die manier werden de jonge makers verrast door eigen experimenten. Gezamenlijk analyseerden en ontdekten ze elkaars kunstwerken.

Als afsluiting van de workshop, die vijf weken duurde, bezochten de kinderen het Voorlindenmuseum!

Afbeelding

Visual Thinking Strategy is een methode die je leert om open en zonder oordeel waar te nemen, te onderzoeken, naar elkaar te luisteren en voort te borduren op elkaar door naar kunstwerken te kijken. Door middel van open vragen worden de deelnemers gestimuleerd om actief deel te nemen aan het gesprek en nauwkeurig te observeren, te formuleren en te onderbouwen wat er te zien is in een kunstwerk. Als je kunst op deze manier benaderd, is er geen voorkennis nodig en zijn er geen foute antwoorden: iedereen kijkt namelijk op zijn eigen manier en vanuit zijn eigen achtergrond. Door samen naar kunst te kijken, en naar elkaar te luisteren, kan er een open gesprek ontstaan.

Afbeelding