Schermafbeelding 2019-07-15 om 10.53.40.png

Open Call: Residentie de Vrolijkheid

Stichting de Vrolijkheid biedt kunstenaars de unieke kans om als artist-in-residence te werken op een bijzondere plek vol talent en inspiratie: het asielzoekerscentrum. Kunstenaars krijgen de ruimte om eigen werk te maken, artistiek onderzoek voort te zetten en bewoners hier bij te betrekken.

Residentie
In het najaar van 2019 biedt de Vrolijkheid op vier azc’s een kunstenaars residentie aan. Kunstenaars worden op basis van een projectvoorstel uitgenodigd om minstens een week in een asielzoekerscentrum te werken. De kunstenaar krijgt de gelegenheid eigen onderzoek uit te voeren en werk te maken in azc Amsterdam, Heerhugowaard, Ter Apel of Katwijk.  De werkperiode wordt afgesloten met een presentatie.

Stichting de Vrolijkheid
Stichting de Vrolijkheid organiseert sinds 1999 kunstzinnige en creatieve activiteiten voor, met en door kinderen en jongeren in 28 asielzoekerscentra door heel Nederland. Zo kunnen deze jonge mensen talenten ontdekken en verder ontwikkelen.

De residentie is onderdeel van de Ouder-kind projecten van de Vrolijkheid, een programmalijn die georganiseerd wordt om de dynamiek tussen kinderen en hun ouders op positieve wijze te stimuleren. Kinderen zijn immers deel van een gezin waar ze in opgroeien. Door samen leuke dingen te doen verstevigt de familieband, vergroot de veerkracht van een gezin en worden talenten gezamenlijk ontdekt.

Aanmeldingsprocedure
Kunstenaars kunnen een projectvoorstel indienen (max. 2 pagina’s) waarin de motivatie, het onderzoek, de werkwijze en de samenwerking met ouders en kinderen wordt beschreven. Het projectvoorstel dient te worden vergezeld van een portfolio of c.v.

Voorwaarden
De Vrolijkheid staat open voor kunstenaars die artistiek onderzoek willen uitvoeren in samenwerking met bewoners, met nieuw werk als resultaat. Een volledige aanmelding is voorzien van:

  • Projectplan inclusief motivatie, max 2 pagina’s
  • Een portfolio of cv inclusief een algemene omschrijving van je werk
  • Documentatie van recent werk
  • Voorkeur van locatie: Heerhugowaard, Amsterdam, Ter Apel, Katwijk
  • Voorkeur van periode: een week in het najaar van 2019

Er is een kleine vergoeding beschikbaar voor honorarium en materiaalkosten. De residentie is exclusief slaapplek.

Verstuur alle documenten naar Carolina Agelink (carolina@vrolijkheid.nl) voor 20 augustus 2019. Gesprekken vinden plaats in de eerste week van september.

Voor meer informatie over de activiteiten van de Vrolijkheid, zie het jaarverslag 2018.
For English click here