Vrolijkheid2018Amsterdam38405350_1749364978481483_1501393689052708864_o.jpg

Vrolijk Museum Amsterdam

Sinds 22 september 2018 is een vierde Vrolijk Museum geopend, deze keer op het azc Amsterdam. Het Vrolijk Museum is een museum van, door en voor bewoners van het azc Amsterdam. Gratis toegankelijk voor iedereen die wil komen kijken naar de kunst die door kinderen, jongeren en hun ouders samen met professionals gemaakt wordt in onze wekelijkse Vrolijke Ateliers. De eerste tentoonstelling in Vrolijk Museum Amsterdam heet 'Mijn plek, jouw plek, onze plek' en is gemaakt  door de kinderen van het azc onder begeleiding van Tessa het Boomhuttenmeisje en Het Atelier AZC van de Vrolijkheid.

De tentoonstelling gaat over de kinderen zelf. Wat zij allemaal kunnen, doen, wat er in ze omgaat, hoe ze nu leven, wie ze zijn en hoe zij hun eigen plek hebben gemaakt en gebouwd. Aanleiding vormde het bijzondere huttenbouwproject deze zomer o.l.v. Tessa het Boomhuttenmeisje. De kinderen hebben 6 weken gebouwd aan hun eigen plek op het terrein van het azc.

Vrolijke Musea zijn musea met muren van glas en dus dag en nacht te bezichtigen. In thematische workshops onder leiding van kunstenaars worden verhalen verzameld en objecten gemaakt voor het museum. Elke tentoonstelling toont nieuw, vrolijk werk dat zal leiden tot bijzondere gesprekken. Het Vrolijk Museum is een Ouder-kind-project van Stichting de Vrolijkheid naar een initiatief van beeldend kunstenares Marlies Valkering. Beluister hier het interview met Marlies over het Vrolijk Museum uit NPO's Langs de Lijn (sept 2018). In het Vrolijk Museum zijn circa 6 exposities per jaar te zien. Het eerste Vrolijke Museum ging op 21 december 2016 open in Den Helder.

      (foto's Jamil Makhoul)