Azc Utrecht

Sinds 1990 bevindt het azc zich –anders dan de meeste centra–  in de bewoonde wereld, op korte afstand van het centrum van Utrecht. Hierdoor kunnen de kinderen naar verschillende scholen in de buurt van het azc. Sinds de heropening in 2000 kunnen 450 bewoners worden opgevangen, verdeeld over 146 kamers van verschillende omvang. Een gedeelte van de opvangplaatsen is gereserveerd voor minderjarige alleenstaande vreemdelingen.  In de kelder van het gebouw waar ook De Vrolijkheid actief is, zijn verschillende ruimtes ingericht voor jongerenactiviteiten, voorlichting, trainingen, huiswerk en een peuterspeelzaal.

De bewoners zijn onder andere Koerden, Afghanen, Somaliërs, Sudanezen, Armeniërs en Wit Russen. Het azc bestaat uit een groot gebouw in een U-vorm dat voorheen gebruikt werd als militair hospitaal. Op de binnenplaats is een grasveld met een speeltoestel voor de kinderen. In de lange gangen vind je de kamers van de bewoners. De bewoners hebben samen met de Vrolijkheid de gangen van kleur en vrolijkheid voorzien door ontzettend mooie schilderijen te maken. De bewoners delen de keukens en wasruimtes met elkaar. Er is een computerruimte op het terrein waar de bewoners gebruik van mogen maken. Omdat het azc al bijna twintig jaar deel uitmaakt van de Utrechtse wijk Oog in Al, is het centrum volledig met de buurt verweven. 


Vrolijke activiteiten
Op het centrum werkt het team met verschillende leeftijdsgroepen. Deze bestaan uit kinderen van 4-6 jaar, 7-9 jaar, 10-12 jaar, jongeren van 13–15 jaar en van 16 jaar en ouder. Zij krijgen dagelijks leuke activiteiten en workshops aangeboden. Uit de muziekprojecten van de Vrolijkheid Utrecht is de Band Zonder Verblijfsvergunning ontstaan. Meer weten? Volg ons op facebook!


Programmacoördinatoren:
Lina Hamer, lina@vrolijkheid.nl
Tariq Alhassan, tariq@vrolijkheid.nl

NB: Er zijn op dit moment geen stage-vacatures in Utrecht.


Bezoekadres:
Joseph Haydnlaan 2
3533 AE Utrecht

Telefoon:
020-6273287 (kantoor Amsterdam)